Online programma kracht training en blessurepreventie

Beter in balans. Meer kracht. Minder pijn.

Verbeter uw balans, bouw spierkracht op en verminder pijn met makkelijk te volgen oefeningen via ons programma.

fitness icon

Stijfheid

Hoe verminder ik stijfheid

  • Wat is stijfheid
  • Stijfheid in de spieren
  • Stijfheid in de gewrichten
  • Wat te doen tegen stijfheid
  • Oefeningen tegen stijfheid

Wat is stijfheid?
Stramheid en stijfheid kan zowel in de spieren als in de gewrichten voorkomen. Maar wat is stijfheid? Stijfheid is voor zestigplussers is een normaal verschijnsel en komt voor bij iedereen die ouder wordt. 
Stijfheid bij ouderen komt door een verminderde doorbloeding van de spieren en pezen. 

Stijfheid in de spieren
Met het ouder worden en vermindert bewegen neemt het spiervolume af. Spieren verzorgen door hun natuurlijk aan en ontspannen voor een pompfunctie die het bloed goed door de spier verdeelt. 
Bij verminderd bewegen zal de spierpomp minder werken waardoor afvalstoffen minder goed worden afgevoerd en zich eerder ophopen in de spieren wat in de ochtend een stram en stijf gevoel veroorzaakt.

Stijfheid in de gewrichten
Wat is stijfheid in de gewrichten? Met het ouder worden en minder bewegen wordt de vloeistof tussen de gewrichten (synoviaalvocht) die voor de smering zorgen steeds stroperiger. Hierdoor ervaar je bij lang stilzitten of slapen een stram en stijfgevoel bij het opstaan en weer starten met bewegen.
Een belangrijke oorzaak van verhoogde stramheid en stijfheid is onze leefstijl. Onvoldoende lichaamsbeweging en onvoldoende inname van bepaalde voedingsstoffen zijn factoren die hierbij meespelen. 

In de huidige tijd is te weinig bewegen een steeds groter wordend probleem. Alles kan met een muisklik of een swipe geregeld worden. Nog geen 42 procent van de zestigplussers haalt de dagelijkse beweegnorm van 30 minuten actief bewegen.

Wat te doen tegen stijfheid?
Nu we weten wat stramheid is, kan er gekeken worden naar wat er gedaan kan worden om stramheid tegen te gaan. Vaker bewegen en spierkracht training helpt, hiermee blijven de spieren beter functioneren en beter doorbloed zodat afvalstoffen sneller worden afgevoerd en de gewrichten beter doorbloed blijven.

Meer bewegen houdt ook in dat de gewrichtsvloeistof langer gezond en soepel blijft. Hier kan je al gemakkelijk mee beginnen en elke dag gebruiken. Volgens het Kenniscentrum Sport en Bewegen moet een volwassene 2,5 uur per week matig tot intensief bewegen en twee keer per week spier- en botversterkende oefeningen doen. Hierbij sluit de methode van Sixty-up force helemaal aan.

Oefeningen tegen stijfheid
Om stijfheid en stramheid in het lichaam tegen te gaan is een gedegen interne motivatie van belang om te willen veranderen. Maar het moet ook duurzaam zijn, je moet het ook op de lange termijn kunnen volhouden. 

De methode van Sixty-up force biedt juist die motivatie en is zo opgebouwd dat je twee keer per week een half uur de spier- en botversterkende en balans verbeterende oefeningen doet. Dan hoef je zelf alleen nog maar een wandeling of fietstocht in de natuur te maken, bijvoorbeeld. 
Als je weet waarom je tijdens de sportles bepaalde oefeningen doet, motiveert dat om ze te blijven doen. Je weet dan waarop je moet letten om het resultaat te merken.

Maak nu kennis met Sixty Up Force en start een maand proef of neem deel aan on webinar en neem afscheid van stijfheid!

Oefeningen voor een stijve en stramme schouders