Online programma kracht training en blessurepreventie

Beter in balans. Meer kracht. Minder pijn.

Verbeter uw balans, bouw spierkracht op en verminder pijn met makkelijk te volgen oefeningen via ons programma.

fitness icon

Tennisarm

oefeningen bij een tenniselleboog

Tennisarm Tenniselleboog
  1. Wat is Tennisarm
  2. Wat is de oorzaak van tennisarm
  3. Wat zijn de symptomen
  4. Wat kan je er zelf aan doen
  5. Oefeningen om thuis te doen
 
Wat is tennisarm
Een tennisarm is een aandoening waarbij u last heeft van pijn aan de buitenkant van uw elleboog. Dit kan uitstralen naar uw onderarm, pols en hand. De pijn wordt veroorzaakt doordat de aanhechtingen van uw pezen die overbelast zijn. Hierdoor ontstaan er kleine scheurtjes in het weefsel, dit kan bij de directe aanhechting aan het bot zijn als in de pees zelf of bij de pees spierovergang.
 
Wat is de oorzaak van tennisarm
Een tennisarm wordt veroorzaakt door het maken van langdurig dezelfde beweging. Hierdoor ontstaat een overbelasting van de strekspieren van de pols en de vingers. Een tennisarm komt veel voor bij tennissers. Vandaar de naam, maar vooral ook bij bewegingen waarbij u knijpen en draaien combineert. Denk aan schoonmaken (wringen), langdurig de heg snoeien, timmeren, schroeven draaien etc.
 
Wat zijn de symptomen
  • Pijn aan buitenzijde elleboog in rust en bij aanraken
  • Zeurende en uitstralende pijn richting onderarm en pols
  • Moeite bij het dichtknijpen van uw hand
  • Dingen oppakken met gestrekte arm waarbij de handpalm naar beneden wijst
 
Wat kan je er zelf aan doen
Meestal verdwijnen de klachten vanzelf, maar dit kan wel een aantal maanden duren. Het is wel belangrijk dat u uw arm blijft bewegen en dat u uw dagelijkse activiteiten zoveel als mogelijk oppakt. U moet voorkomen dat uw arm verstijfd. Stop uw arm dus niet in een mitella of spalk. Zorg er wel voor dat u voorzichtig beweegt, zeker als de bewegingen pijn doen.
Oefeningen doen helpt ook de spieren soepel en goed doorbloed te houden en creëren een beter uitgangsniveau voor herstel.