Online programma kracht training en blessurepreventie

Beter in balans. Meer kracht. Minder pijn.

Verbeter uw balans, bouw spierkracht op en verminder pijn met makkelijk te volgen oefeningen via ons programma.

fitness icon

Knieatrose, een versleten knie

oefening bij een versleten knie

Knieartrose pijn aan de knie
  1. Wat is knieartrose
  2. Wat is de oorzaak van knieartrose
  3. Wat zijn de symptomen
  4. Wat kan je er zelf aan doen
  5. Oefeningen om thuis te doen
 
Wat is knieartrose
Ons kniegewricht kan normaal soepel buigen, draaien en strekken. Dit kan soepel omdat de botuiteinden van het bovenbeen en onderbeen bekleed zijn met kraakbeen. Bovendien bevat het kniegewricht vloeistof die de bot uiteinden ‘smeert’ en helpt bij het opvangen van schokken.

Bij artrose, ook wel in de volksmond “een versleten knie” genoemd is er dus sprake van een aantasting van de kraakbeenlaag, waardoor het onderliggende bot gedeeltelijk komt bloot te liggen en het kraakbeen zelfs helemaal kan verdwijnen. Hierdoor kunnen de botten over elkaar schuren en dat veroorzaakt veel pijn. De binnenkant van het gewricht is met slijmvlies bekleed. Bij artrose  kan dit slijmvlies ontstoken raken, waardoor er zwelling van de knie kan ontstaan. 

Wat is de oorzaak van knieartrose
Artrose ofwel “slijtage”  van de knie ontstaat vaak door ouderdom. 
Maar ook overbelasting of herhaalde blessures door bijvoorbeeld werk of sport kunnen oorzaken zijn. 
Overgewicht speelt een belangrijke rol bij artrose van de knie omdat deze extra zwaar belast wordt.
Bij de snelheid waarmee artrose zich ontwikkelt speelt tot op zekere hoogte ook erfelijkheid een rol..
Artrose van de knie is één van de meest voorkomende oorzaken voor groot ongemak en zelfs invaliditeit onder ouderen. 
 
Wat zijn de symptomen
Kenmerkende symptomen bij artrose van de knie zijn pijn en stijfheid van de knie. De knie kan gezwollen zijn als gevolg van vochtophoping of er kan tijdens het bewegen een krakend geluid te horen zijn. Indien er een ontsteking in uw kniegewricht aanwezig is kan uw knie warm aanvoelen.
Meestal voelt uw kniegewricht pijnlijk en stijf aan. Een ander belangrijk kenmerk van knieartrose is ochtendstijfheid. ’s Morgens bij het opstaan of na een periode van rust heeft u dan even tijd nodig om uw knie weer goed te kunnen bewegen. Verder neemt de beweeglijkheid van het kniegewricht geleidelijk af naarmate de artrose vordert.

Wat kan je er zelf aan doen
In beweging  blijven is heel belangrijk, als u uw knie niet beweegt, wordt deze alleen maar stijver en pijnlijker. Bovendien verslappen uw spieren. Let daarbij wel op dat de beweging uw knie niet te veel belast. Fietsen of zwemmen kan een goede vorm van bewegen zijn.
Daarnaast is het belangrijk om specifiek oefeningen te doen gericht op souplesse en het versterken van de spieren rondom de knie.
Bij overgewicht worden de knieën extra belast. De combinatie van afvallen en bewegen vermindert de pijnklachten en zorgt soms zelfs voor verbetering van het gebruik van de knie en voorkomt verdere achteruitgang van het gewricht.